Hund i bil

Hund i bil

Att ta med hunden på sina bilresor känns för många som en självklarhet – att få med sin ständige följeslagare som alltid är lika glad att se en. Oavsett om ni åker på en resa till sommarstugan, till matbutiken, till skidspåret eller på roadtrip så har din hund andra behov under bilresan än vad vi människor har. Flera regleringar har kommit till för att säkerställa att hundar i bilar på våra svenska vägar inte behöver fara illa.

 

I Sverige får en hund inte förvaras permanent i ett fordon och i huvudregel inte mer än 3 timmar åt gången. Riskerar temperaturen att överstiga +25°C eller under -5°C har du en skyldighet att ha hunden under uppsyn. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25°C kan det snabbt bli väldigt varmt i bilen. En temperatur utomhus på 22°C en solig sommardag klockan 09:30 kan ge temperaturer i en bil på upp till 38°C, enligt en undersökning av Svenska Kennelklubben 2014.

 

En hund reglerar inte sin kroppstemperatur på samma sätt som en människa gör, utan deras huvudsakliga värmereglering sker genom deras andning. Det är ett effektivt sätt för hunden att kontrollera sin temperatur. Är däremot den omgivande temperaturen för hög räcker inte detta utan hunden riskerar att bli överhettad och få värmeslag - ett allvarligt tillstånd för en hund. Lämna därför aldrig din hund utan tillsyn i bilen när temperaturen riskerar att bli för hög.

 

Under vintern gäller det istället att inte utsätta hunden för alltför hög kyla. Hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha på en bilresa. Glöm inte att en hund inte får lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen riskerar att understiga -5°C. När det är minusgrader faller temperaturen fort i en bil som står stilla och det begränsade utrymmet hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe.

 

När du transporterar hunden i bil ska du rasta och ge hunden vatten minst var 6 timme oavsett tid på året. Du måste även vid transport se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar. Om du transporterar hund i bur eller liknande anordning ska denna vara utformad och placerad så att hunden får skugga och god ventilation.

 

Vi på Nordemans Bil har flera olika typer av tillbehör för att hjälpa dig och din hund under transporterna. Vi erbjuder bland annat:

  • Hundbur Variocage från enkelburar till dubbelburar från 5 254 kr.
  • Allsafe hundsäkerhetsbälte från storlek Small till Large från 696 kr.
  • Stötfångarskydd från 80-95 cm från 245 kr.
  • Vattenskål Veriocage från 127 kr.
  • Vädringskrok Variocage från 106 kr.

 

Läs mer om Jordbruksverkets riktlinjer för hund i bil

Läs mer om Svenska Kennelklubbens undersökning

Jag är intresserad

Dina personuppgifter hanteras i enlighet med vår integritetspolicy

Kontaktpersoner

Nordemans Bil Örnsköldsvik

Ingemar Sundström
Reservdelsman
Tel: 0660-visa telnr
Mob: 0660-visa mobnr
ingemar.sundstrom [at] nordemansbil.se
Patrik Lundkvist
Reservdelsman
Tel: 0660-visa telnr
Mob: 0660-visa mobnr
patrik.lundkvist [at] nordemansbil.se
Daniel Lindblom
Reservdelschef
Tel: 0660-visa telnr
Mob: 0660-visa mobnr
daniel.lindblom [at] nordemansbil.se
Tommy Wester
Säljare, Grossist och Däck
Tel: 0660-visa telnr
Mob: 0660-visa mobnr
tommy.wester [at] nordemansbil.se

Nordemans Bil Lycksele

Örjan Andersson
Reservdelsman
Tel: 0660-visa telnr
Mob: 0660-visa mobnr
orjan.andersson [at] nordemansbil.se
Tomas Långström
Verkstadschef
Tel: 0660-visa telnr
Mob: 0660-visa mobnr
tomas.langstrom [at] nordemansbil.se